Loma tulee - oletko valmis?

14.05.2023

Onkohan niin, että nykyihminen ei enää jumita ajattelumallissa, jossa ihmisen arvo määräytyy työtä tekemällä? Toisinaan näyttää, että nykyihmiselle työ on lähinnä välinearvo, jolla mahdollistetaan elämään riittävästi laatuaikaa.

Ainakin ripaus perinteistä suomalaista työmoraalia elää edelleen keskuudessamme. Se nousee pintaan, kun lomakausi lähestyy. Duunia painetaan ajokoiran leppoisuudella, niska limassa ja kieli vyön alla.

Kun loma lopulta koittaa, se on ansaittua. Raskas työ vaatii raskaat huvit. Juhannusperinteisiin kuuluu uutisointi hukkuneista. Elokuussa kauhistellaan lastensuojeluilmoitusten räjähdysmäistä lisääntymistä. Salaa mietitään, laitetaanko avioero vireille nyt vai vasta ensi kuussa.

Ehdotan, että tänä vuonna treenaat lomaa jo etukäteen. Tällöin järkytys laatuajan lisääntymisestä lievenee ja saatat selvitä lomakaudesta kevyemmillä taisteluvammoilla.

Tässä viiden kohdan vinkkilista itsenäisen harjoittelun tueksi:

  1. Aloita valmistautuminen viimeistään kaksi viikkoa ennen lomaa. Kirjoita lista kaikista työtehtävistä, joita sinun täytyy saada tehdyksi ennen kuin voit lähteä lomalle hyvillä mielin.

  2. Kävele hitaasti. Kävelyvauhdin rauhoittamisella lämmittelet kehoasi lomatunnelmaan. Varaa vessakäynti ja ruokaostosten teko tähän.

  3. Käytä yksi kokonainen ilta jutteluun. Tai edes tunti. Jos saat aikaan riidan kotona tai sukulaisen kanssa, voit onnitella itseäsi. Alat löytää aitoa suomalaista lomatunnelmaa!

  4. Kaiva kuoppa. Jos ei ole omaa pihaa, niin uimaranta tai leikkipuiston hiekkalaatikko lienevät turvallisia paikkoja. Kesälomaan kuuluu ruumiillisen työn tekemistä, jo lapsena täytyi raataa mökillä ja kasvimaalla. Kuopan kaivaminen herättelee kauneimmat kesämuistot!

  5. Leiki lomaa. Kerro perheelle että käväiset asioilla, piiloudu työkavereilta kopiohuoneeseen. Laita kello hälyttämään 15 minuutin päähän, sulje silmäsi ja kuvittele, että olet lomalla. Jos mielikuvaharjoittelu toimii huippu-urheilijan treenissä, miksi se ei siis toimisi myös huippulomailijan valmistautumisessa!

Juuri ennen lomalle lähtöä etsi vielä kohdassa 1. kirjoittamasi lista. Älä lue sitä, vaan rypistä ja heitä lähimpään paperiroskikseen. Loma on tulossa, ja kerrankin olet valmis siihen.

Kolumni on julkaistu Suur-Keuruussa 16.5.2023