Katsastus - NYT!

18.08.2022

  Elokuu tarjoaa työvuoteen uuden alun. Loppukesän valo, tuoksut, kellastuva heinikko tien pientareilla, kaikki kertovat minulle syksyn alkamisesta. Koulutuksen piirissä uusi lukuvuosi alkaa ihan konkreettisesti, ja itselläni tämä alku tuntuu olevan iskostunut solutasolle ja liskoaivoihin.

  Kivallakin työpaikalla kannattaa tehdä yhteinen katsastus, sillä aina voi kasvattaa hyvää ja aina voi oppia uutta!

  Muussakin työelämässä siirtymä syksyyn tapahtuu elokuussa. Toisin kuin kalenterivuoden vaihtuessa, elokuussa meillä ei (onneksi!) ole tapana antaa tyhjiä lupauksia ja sitoutua elämäntapamuutoksiin, joita tavallinen ihminen ei pysty kesään mennessä suorittamaan. Elokuun tuoma uuden alun tunnelma on kuitenkin tärkeä osa vuoden rytmitystä ja kannattaa hyödyntää työyhteisössä. Kivallakin työpaikalla kannattaa tehdä yhteinen katsastus, sillä aina voi kasvattaa hyvää ja aina voi oppia uutta!

  Tässä muutama näkökulma elokuiseen työpaikkakatsastukseen :

 1. Työnilon vaaliminen. Mitkä käytännöt tukevat sitä, että töissä on mukavaa? Kun kiinnitätte huomiota työn hauskuuteen, tulee vahingossa mukaan myös työn tauottaminen ja työpäivän aikainen palautuminen. Koko ajan ei tietenkään tarvitse olla kivaa, mutta työnilon vaaliminen on taito, jota työyhteisössä voidaan harjoitella ja oppia.
 2. Onnistumisten jakaminen. Miten vastaat, kun työkaveri kertoo onnistumisesta? Miten jaat omia onnistumisia työyhteisössäsi? Vanhan sanonnan mukaan vahingosta viisastuu, mutta kylläpä viisastumista voi tapahtua myös onnistumisten kautta! Miettikää yhdessä, mitä teitte onnistumisen hetkellä toisin tai mitä jätitte tekemättä, keneltä saitte apua. Miten voitte varmistaa, että jatkossakin onnistutte?
 3. Turvallisuussuunnitelma. Poistumisteiden harjoittelu tulipaloja varten on tärkeää, mutta aivan yhtä tärkeää on varautua aineettomiin vastoinkäymisiin. Miten epäkohtia voi ottaa puheeksi rakentavasti? Missä ja kenen kanssa voitte turvallisesti purkaa työn henkistä kuormaa? Mihin olet yhteydessä, jos tuntuu ettet jaksa tai jos herää huoli työkaverista? Joskus työ voi olla tasapainottelua liukkaalla kalliolla, pimeää ja pelottavaa. Kun tietää jo valmiiksi, että jossakin kallion reunan tuntumassa on olemassa turvaverkko, uskaltaa vähän rohkeammin ottaa askeleita eteen päin.

Ja lopuksi muistutus muutoksista, opettelusta ja oppimisesta. Jos nyt käykin niin, että kaikkien työkavereiden kanssa ei ole aina kivaa tai työpaikan rakenteissa turvaverkko tuntuu huteralta, ei tämä tarkoita epäonnistumista. Totaalinen muutos työpaikoilla vaatii muutosta yksilöissä, yhteisöissä ja rakenteissa. Kun jossakin näistä osa-alueista tapahtuu oppimista, vaikka ihan vaan sinussa itsessäsi, on tämäkin jo askel eteen päin oppimisen polulla.

Iloa alkavaan työsyksyyn!